Ole Basse … en pionér i dansk fiskeri

DKK 249,95

Om fiskeskipper Ole Basse Mortensen (1926-2004)

Ole var en pioner inden for bornholmsk og dansk fiskeri. Da fiskerne i 1960’erne bliver presset af mindre fiskekvoter stod Ole Basse med i front i sit styrhus for at afprøve laksefiskeriet ud for Norges og Grønlands kyster. Fordrevet af politiske beslutninger vælger han, at satse på rejefiskeri ud for Vest- og Østgrønland, Svalbard og Canada og trawlerne bliver større og større. Pionerånden sender også Ole til Sydatlanten, men da et udviklingsprojekt i Indonesien slår fejl, går Ole Basse Mortensen overraskende konkurs. Men han starter blot forfra igen. Ole Basse Mortensen var en ukuelig fisker, som kæmpede for sit erhvervs overlevelse. Han åbnede handelsforbindelsen til det lukkede Sovjet, han holdt møder med både fiskeri- og statsministre og han stod på talerstolen på Christiansborgs Slotsplads under fiskeriblokaden i 1978 og talte om lige ret til havet. Sømilegrænser, kvoter og EF formede fremtiden for fiskerne, men Ole Basse holdt fast i sit motto: ”Jeg fisker ikke for at leve. Jeg lever for at fiske”.

Om forfatter Ivar Holm (1944)

Ivar Holm har igennem sit arbejdsliv været overstyrmand hos BornholmsTrafikken. Han startede dog som sømand, sejlede med skoleskibet ”Danmark” og kom i Søværnet. Fra 1973 og frem til 1991 var han leder af Rønne Skipperskole, hvor han var med til at uddanne alle de unge bornholmske fiskere, hvoraf mange efterfølgende fik hyre hos Ole Basse Mortensen. I 1998 blev Ivar Holm forsikringsagent for de bornholmske fiskefartøjer og her fik han fiskeriets kontante vilkår helt tæt på livet, når fiskernes både skulle sælges eller hugges op på grund af krise. I 2006 gik Ivar Holm på efterløn og de efterfølgende 10 år har han løbende arbejdet med denne biografi om Ole Basse Mortensen.

Bogen er på 288 sider med masser af fotos.

Jeg er bekendt med, at pensioneret sømand Ivar Holm, bosiddende på Bornholm, nyligt har udgivet en bog om nok den største fiskepioneer der nogensinde har været i Danmark, nemlig Ole Basse. Ole Basse var i slægt med ejeren af "Basses Pølsebar" her i Rudkøbing og således lever slægten stadig på Langeland. Ole Basses far hed Lauritz og flyttede med sin familie, fra Bagenkop og til Bornholm i forrige århundrede. Oles kone Wilja, stammer også fra Bagenkop. Derfor kunne jeg forestille mig, at denne bog kunne være interessant for mange efterkommere, her på Langeland. Venlig hilsen Gunnar Holm